Untitled Document
Categoria
Fins la temporada 2010-11, la Primera Catalana era la categoria intermitja entre La Tercera Divisió Grup 5 i la Preferent de Catalunya. La temporada 2011-12 es reestructura i passa de tenir un a dos grups, amb 18 equips en cada grup. Segueix essent l'avantsala de la Tercera Divisió Grup 5. Aquest canvi ha suposat la desaparició de la Territorial Preferent de Catalunya.

Durant aquesta temporada 2012-13, l'Ascó s'enfrontarà a 17 equips de les terres de Lleida, Tarragona i Barcelona; i tots ells, sense excepció, passaran pel Municipal d'Ascó: CF Igualada, UD Torredembarra, Centro Europeo Tecnofutbol, CD Morell, UE Tàrrega, CF Vilanova i la Geltru, CDC Torreforta, CF Reddis, CF Amposta, UE Valls, UE Sants, CD Cervera, UD Viladecans, FC Santfeliuenc, UD Vista Alegre, CF Andorra i CF Martinenc.

Molts d'aquests equips ja compartien categoria amb l'Ascó la passada temporada, els equips que s'enfrontaran per primer cop a Primera Catalana amb l'Ascó són la UD Torredembarra (ascens de Segona Catalana), Centro Europeo Tecnofutbol (fusió amb la desapareguda Gimnàstica Iberiana), CD Morell (ascens de Segona Catalana), CF Vilanova i la Geltru (descens de Tercera Divisió), CF Amposta (descens de Tercera Divisió), CD Cervera (ascens de Segona Catalana) i CF Andorra (ascens de Segona Catalana).